Η Μάγισσα της Αραπιάς – Π. Ανδριόπουλος (διάλεξη)


pdf thumbnailΗ Μάγισσα της Αραπιάς, του Β. Τσιτσάνη, του Ν. Σκαλκώτα και του Μ. Χατζιδάκι: ένα τραγούδι, μια εποχή.

Ο Μάνος Χατζιδάκις μέσα στην Κατοχή ανιχνεύει τη διάθεση φυγής και την έντονη εμμονή που κρατούν οι τέσσερις νότες του περιφερόμενου τότες τραγουδιού «Θα πάω εκεί στην αραπιά».

Με την απελευθέρωση ο Νίκος Σκαλκώτας μας δίνει το μοναδικό Κοντσέρτο για 2 βιολιά, που είναι το πρώτο έργο νεοελληνικής κλασικής µουσικής που χρησιµοποιεί το ρεµπέτικο τραγούδι, αφού στο δεύτερο µέρος του ακούγεται το «Θα πάω κει στην Αραπιά» του Βασίλη Τσιτσάνη.

Το 1949 ο Χατζιδάκις δίνει την περίφημη διάλεξή του για το ρεμπέτικο στο Θέατρο Τέχνης και αναφέρεται στο τραγούδι αυτό. Οκτώ μήνες πριν τον αιφνίδιο θάνατο του Νίκου Σκαλκώτα (19-9-1949). Αργότερα ο Χατζιδάκις θα επανέρχεται στην «Αραπιά» του Τσιτσάνη στο δικό του έργο.

Ο Σκαλκώτας χρησιµοποιεί τη µελωδία του Τσιτσάνη ως «λαϊκό τραγούδι», το οποίο εκθέτει, σαφώς πιο έντεχνα από µορφολογική άποψη, καθώς η αυθεντική µελωδία του Τσιτσάνη είναι πολύ πιο απλή και λιγότερο χρωµατική από το θέµα που ακούγεται στο έργο. Στη συνέχεια στήνει πάνω του µια σειρά ονειρικές και εξώκοσµες παραλλαγές.

Ο Χατζιδάκις το προσεγγίζει ορχηστρικά, στον «Σκληρό Απρίλη του ‘45», και εν τέλει ως lied, για φωνή και πιάνο.

Η διάλεξη θα εστιάσει σ’ αυτήν ακριβώς την έμπνευση που έδωσε στον Σκαλκώτα και στον Χατζιδάκι «η μάγισσα της Αραπιάς» του Τσιτσάνη.

Ομιλητής: Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος, θεολόγος – μουσικός

Ο Π. Α. Ανδριόπουλος σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, βυζαντινή μουσική και ευρωπαϊκή μουσική, ενώ παράλληλα συμμετείχε σε πολλά χορωδιακά σχήματα και σε ερευνητικά προγράμματα του Κ.ΣΥ.Μ.Ε. (Κέντρου Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας).
Με το καλλιτεχνικό σύνολο Πολύτροπον, που έφτιαξε, παρουσιάζει στην Ελλάδα και το εξωτερικό παραγωγές βασισμένες κυρίως στην ελληνική ποίηση και σύγχρονη μουσική.
Ως σολίστ έχει τραγουδήσει έργα ελλήνων συνθετών και σε πρώτη εκτέλεση. Επιμελήθηκε τον ψηφιακό δίσκο Κουαρτέτα Πατρινών Συνθετών (Δ. Λιάλιου, Α. Νεζερίτη και Θ. Κάββουρα) που ερμήνευσε το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο.
Δίνει διαλέξεις και δημοσιεύει μελέτες του για τη σύγχρονη λόγια ελληνική μουσική στο διαδίκτυο και σε επιστημονικά περιοδικά.

Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019, 6 μ.μ.
Αίθουσα Συναυλιών Ωδείου Μουσικοί Ορίζοντες, Αραχώβης 39, Εξάρχεια
Είσοδος ελεύθερη

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.