Μουσικές καταιγίδες – διάλεξη του Δημήτρη Μπρόβα


pdf thumbnailΠεριήγηση σε ανεμοδαρμένες και βροχερές σελίδες της μουσικής δημιουργίας: αναπαραστάσεις καταιγίδας όπως τις βρίσκουμε σε μουσικά έργα από το μπαρόκ μέχρι και τον ρομαντισμό.

Μια αναλυτική και συγκριτική ματιά στους τρόπους με τους οποίους διάφοροι συνθέτες περιέγραψαν το καιρικό αυτό φαινόμενο με μουσικά μέσα. Θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση σε τρία έργα, διαφορετικής εποχής και φόρμας το καθένα: από το Μπαρόκ το κοντσέρτο για βιολί με τίτλο «Καλοκαίρι» (από τις Τέσσερις εποχές) του Βιβάλντι, από τον Κλασικισμό η Συμφωνία αρ. 6 («Ποιμενική») του Μπετόβεν, και από τον Ρομαντισμό η όπερα Ριγκολέτο του Βέρντι.

Η διάλεξη θα περιλαμβάνει ακρόαση των μουσικών παραδειγμάτων και ταυτόχρονη προβολή της παρτιτούρας τους σε οθόνη, ενώ θα διανεμηθούν επίσης σημειώσεις, σχεδιαγράμματα, και αποσπάσματα από τις παρτιτούρες των αναλυομένων έργων.

Το θέμα παρουσιάζει ο Δημήτρης Μπρόβας, μουσικοθεωρητικός, καθηγητής μουσικής στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012, 18:30
Αίθουσα Συναυλιών Ωδείου Μουσικοί Ορίζοντες, Αραχώβης 39, Εξάρχεια

Είσοδος ελεύθερη

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.