Για το Εργαστήρι

Το Μουσικό Εργαστήρι Σύνθεσης και Εκτέλεσης αποτελείται από μία ομάδα διακεκριμένων καθηγητών και σαράντα μέλη (πτυχιούχους ή διπλωματούχους οργάνων, ανωτέρων θεωρητικών, βυζαντινής μουσικής, παραδοσιακής μουσικής κ.ά.).

Ο σκοπός του Εργαστηρίου είναι εκπαιδευτικός και επιτυγχάνεται με τα εξής προγράμματα:

1/ Διοργάνωση σεμιναρίων και μαθημάτων με ποικίλα θέματα σχετικά με τη συμφωνική μουσική και τη μουσική δωματίου, όπως αναπτύχθηκαν από τον 18 αιώνα μέχρι τις μέρες μας.

2/ Παρουσίαση συναυλιών μουσικής δωματίου από τα μέλη του εργαστηρίου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Οι συναυλίες συνοδεύονται από λεπτομερείς εισαγωγικές σημειώσεις για τα παρουσιαζόμενα έργα, που προσφέρονται επίσης δωρεάν στο κοινό.

3/ Διοργάνωση διαλέξεων με θέματα που εκτείνονται από την παραδοσιακή ελληνική μουσική μέχρι τις πλέον πρωτοποριακές τάσεις διεθνώς. Ομιλητές είναι επιστήμονες ή καλλιτέχνες με ειδίκευση στο χώρο, συνήθως με διεθνείς σπουδές και αναγνωρισμένη καλλιτεχνική προσφορά.

Οι διαλέξεις προσφέρονται επίσης με ελεύθερη είσοδο και στόχο έχουν να προσεγγίσουν ένα ευρύτερο μουσικόφιλο κοινό και να λειτουργήσουν σαν είδος ανοικτού πανεπιστημίου.

4/ Παρουσίαση παιδικών συναυλιών σε δημοτικά σχολεία, νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς. Στις συναυλίες συμμετέχουν τα μέλη του εργαστηρίου και σκοπό έχουν να φέρουν σε επαφή τα παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας με τα μουσικά όργανα και τη μουσική γενικότερα.

Για τη φετινή χρονιά έχουν προγραμματιστεί 324 ώρες διδασκαλίας, 4 συναυλίες μουσικής δωματίου, οκτώ διαλέξεις και 16 παιδικές συναυλίες σε δημοτικά σχολεία του λεκανοπεδίου Αττικής.

Το Εργαστήρι σήμερα φιλοξενείται από το Πολιτιστικό και Καλλιτεχνικό Κέντρο του Ωδείου Μουσικοί Ορίζοντες. Ιδρύθηκε το 2002 από τον Αλέξανδρο Καλογερά (συνθέτη, διδάκτορα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και καθηγητή του Berklee College of Music της Βοστόνης), που έχει και την καλλιτεχνική διεύθυνση. Για το 2011-12 διδάσκουν οι Παναγιώτης Αδάμ, Αντώνης Αντωνόπουλος, Αλέξανδρος Καλογεράς, Αλέξανδρος Μούζας, Μιχάλης Οικονόμου, Λορέντα Ράμου και Μαρία Σουρτζή.