Βιογραφικά Διδασκόντων

Παναγιώτης Aδάμ
Αντώνης Aντωνόπουλος
Αλέξανδρος Καλογεράς
Aλέξανδρος Μούζας
Μιχάλης Οικονόμου
Λορέντα Ράμου
Μαρία Σουρτζή

Παναγιώτης Aδάμ

Γεννήθηκε στην Aθήνα το 1959. Σπούδασε κιθάρα, ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση στην Aθήνα. Έχει παρακολουθήσει πολυάριθμα σεμινάρια στην Eλλάδα και το εξωτερικό, για θέματα που εκτείνονται από το γρηγοριανό μέλος ως την ηλεκτρονική μουσική. Διδάσκει από το 1981 – κυρίως ανώτερα θεωρητικά, ιστορία μουσικής και μορφολογία. Έχει διδάξει στο Aριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (2001-6), στο Πανεπιστήμιο Aθηνών, στο Southeastern College και σε ωδεία της Αθήνας, με κυριότερο το Ωδείο Athenaeum (από το 1991 μέχρι σήμερα). Εδώ και 25 χρόνια ασχολείται με τη μελέτη των αυθεντικών πηγών για την ερμηνεία της παλιάς μουσικής και δίνει τακτικά διαλέξεις και σεμινάρια για τον Mπαχ και τη μπαρόκ μουσική, συχνά προσκεκλημένος ωδείων ή άλλων οργανισμών. Διετέλεσε διευθυντής του μουσικού τμήματος του Southeastern College και καλλιτεχνικός διευθυντής του Ωδείου Φ. Nάκας. Συνεργάτης (μέχρι το 1997) του Iνστιτούτου Έρευνας Mουσικής και Aκουστικής, και μέλος της Eνώσεως Eλλήνων Mουσουργών. Έργα του έχουν παιχτεί στην Eλλάδα και άλλες χώρες. Έχει γράψει το εγχειρίδιο Tονική Aρμονία και έχει επιμεληθεί την ελληνική έκδοση του πρώτου τόμου του Άτλαντα της Mουσικής. Έχει δημοσιεύσει επίσης πολλά άρθρα σε ειδικευμένα περιοδικά, καθώς και μεταγραφές για κιθάρα έργων Bach και Dowland. Υπό έκδοση ένα μεγάλο σύγγραμμα για τη φούγκα.

Ιστοσελίδα:
Παναγιώτης Αδάμ – Κείμενα

Στο Εργαστήρι διδάσκει:
Αντίστιξη και Φούγκα
Θεωρία, ανάλυση και τεχνική της μουσικής
Eρμηνεία παλιάς μουσικής

Αντώνης Αντωνόπουλος

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958. Διδάκτωρ Αναλυτικής και Συστηματικής Μουσικολογίας (Sorbonne – Paris 4). Πτυχίο Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δίπλωμα Σύνθεσης. Διδάσκων Συστηματικής Μουσικολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μέλος του ερευνητικού κέντρου σύγχρονης μουσικής Rirra 21 του πανεπιστημίου Paul Valéry – Montpellier 3 (Γαλλία). Συγγραφέας του θεωρητικού έργου Από την Τονική στη Σύγχρονη Μουσική Θεωρία (Αθήνα 1999). Έχει δημοσιεύσει μελέτες και άρθρα για τον Ιάννη Ξενάκη σε συνέδρια και περιοδικά, στην Ελλάδα, τη Γαλλία και την Αγγλία. Επί διετία παραγωγός της εκπομπής Μούσα Πολύτροπος στο Γ΄ Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας με θέμα τον Αρχαίο Ελληνικό Μουσικό Πολιτισμό. Ως επιστημονικός συνεργάτης, έχει συμμετάσχει στην παραγωγή έξι εκπαιδευτικών ταινιών (DVD Μουσική) από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Επιστημονικός υπεύθυνος στο 2ο Αφιέρωμα στον Ιάννη Ξενάκη (Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και Κέντρο Μουσικής Σύνθεσης και Εκτέλεσης, 2009) και στην επετειακή μουσική παράσταση Xenakis by himself (Φεστιβάλ Αθηνών 2011, παραγωγή-εκτέλεση έργων: Ergon Ensemble.) Μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών. Συνθέσεις του έχουν παρουσιαστεί σε ποικίλες διοργανώσεις. Πιστοποιημένος εκπαιδευτικός και καθηγητής μουσικής από το Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει διδάξει Σύνθεση, Ανώτερα Θεωρητικά, Θεωρία Μουσικών Συστημάτων, Θεωρία Αρχαίου Ελληνικού Μουσικού Συστήματος, Μουσική Ανάλυση και Μορφολογία (Ελληνικό Ωδείο, Κεντρικό Ωδείο κ.ά.). Έχει διατελέσει καθηγητής στο Πειραματικό Μουσικό Λύκειο Παλλήνης και Διευθυντής Σπουδών σε Ωδεία.

Στο Εργαστήρι είναι επιβλέπων σύμβουλος για τις διατριβές των σπουδαστών σύνθεσης και άλλα ακαδημαϊκά ζητήματα.

Αλέξανδρος Καλογεράς

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961. Σπούδασε πιάνο, θεωρητικά, μονωδία και διεύθυνση χορωδίας στο Εθνικό Ωδείο και κατόπιν σύνθεση στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης (με τον Θόδωρο Αντωνίου) και στο Χάρβαρντ. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια μεταξύ άλλων και με τους Olivier Messiaen, Luigi Nono, Toru Takemitsu και Luciano Berio. Κάθε χρόνο τα έργα του παρουσιάζονται σε διάφορες πόλεις διεθνώς. Πολύ συχνά είναι προσκεκλημένος σε διεθνή φεστιβάλ στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου παράλληλα με τα έργα του έχει παρουσιάσει περί τις 60 διαλέξεις με θέμα τη σύγχρονη μουσική στην Ελλάδα, στις ΗΠΑ και σε άλλα μέρη του κόσμου. Έξι έργα του έχουν βραβευτεί στην Ελλλάδα και στο εξωτερικό. Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, διδάσκει θεωρητικά και σύνθεση στο Berklee College of Music στη Βοστόνη και έργα του εκδίδονται από τους Ιταλικούς οίκους EDI-PAN, BMG Ariola και Ricordi, καθώς επίσης από τον ελληνικό του Σπύρου Νικολαΐδη. Παράλληλα με τις δραστηριότητες του στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Σεπτέμβριο του 2002 ιδρύει το “Μουσικό εργαστήρι σύνθεσης και εκτέλεσης” στο Ωδείο Μουσικοί Ορίζοντες, όπου διδάσκει ανώτερα θεωρητικά, ενορχήστρωση, ανάλυση, σύνθεση και τάσεις του εικοστού αιώνα.
Βλ. και εδώ.

Στο Εργαστήρι διδάσκει:
Αρμονία στο πιάνο και Ανάλυση
Σύγχρονη μουσική
Ενορχήστρωση
Σύνθεση

Aλέξανδρος Μούζας

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1962. Σπούδασε ανώτερα θεωρητικά στο Ωδείο Athenaeum με τον Χάρη Ξανθουδάκη, ηλεκτρονική μουσική και τεχνικές στούντιο με τον Δημήτρη Καμαρωτό, ενώ στο Κεντρικό Ωδείο μελέτησε ενορχήστρωση με τον Κώστα Κλάββα και σύνθεση με τον Θόδωρο Αντωνίου (δίπλωμα με άριστα και πρώτο βραβείο, 1997). Παρακολούθησε επίσης σεμινάρια μουσικής σημειογραφίας, τεχνικών σύνθεσης του 20ού αιώνα, καθώς και μουσικής σύνθεσης με υπολογιστές. Μεταξύ άλλων, έχει δεχθεί παραγγελίες έργων από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την ορχήστρα Alea III της Βοστόνης και το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, ενώ έργα του παίχτηκαν από την Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής, την Ορχήστρα Πατρών, το Σύνολο Εγχόρδων της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών κ.ά. Από το 1988 και μετά, εργάστηκε συστηματικά ως συνθέτης πρωτότυπης μουσικής για μεγάλο αριθμό τηλεοπτικών σειρών (ΕΤ-1, ΕΤ-2, Mega, Ant1, Alpha), καθώς και για ντοκιμαντέρ και διαφημίσεις όλων των τηλεοπτικών σταθμών. Την περίοδο 1998-2002 συνεργάστηκε με τον χορογράφο Κωνσταντίνο Μίχο και την ομάδα Λάθος Κίνηση. Δίδαξε μουσική κινηματογράφου και μουσική τεχνολογία στο ΚΣΥΜΕ, στις Σχολές Σταυράκου, ΑΚΤΟ και Παπαντωνοπούλου, και στο ΙΕΚ Ακμή. Εργάστηκε ως διευθυντής παραγωγής στην έκδοση των 12 CD της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας («Αντίς για όνειρο» – δύο αιώνες ελληνικής μουσικής) και των 4 CD συμφωνικής μουσικής Ελλήνων συνθετών της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών. Υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής του ελληνικού τμήματος σε πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για νέους καλλιτέχνες και νέες τεχνολογίες (New Media Edge). Την περίοδο 2003-2006 εργάστηκε ως παραγωγός στη διεύθυνση καλλιτεχνικού προγραμματισμού του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών. Σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 2008 η εταιρία Naxos κυκλοφόρησε CD με έργα του συμφωνικής μουσικής.

Ιστοσελίδες:
Alexandros Mouzas (website)
Alexandros Mouzas (MySpace)
Anax – Cultural Projects
Ergon Ensemble

Στο Εργαστήρι διδάσκει:
Εισαγωγή στη μουσική τεχνολογία
Music for Media
Ανάλυση ταινιών και Soundtrack

Μιχάλης Οικονόμου

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε μουσικολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών καθώς επίσης βιολί, ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση στο Εθνικό Ωδείο. Λαμβάνοντας πέντε υποτροφίες συνέχισε τις μουσικές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης αποκτώντας Master στη διεύθυνση ορχήστρας και Διδακτορικό στη σύνθεση (τάξεις David Hoose, Θόδωρου Αντωνίου και Lukas Foss). Έχει τιμηθεί με έντεκα βραβεία σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς, μεταξύ των οποίων το Α βραβείο του διεθνούς διαγωνισμού σύνθεσης “ALEA III” και το Β βραβείο του διεθνούς διαγωνισμού σύνθεσης “Δημήτρης Μητρόπουλος”. Έχει διευθύνει τη Φιλαρμονική ορχήστρα της Ταϋλάνδης, την ορχήστρα του Φεστιβάλ της Σόφιας, την ορχήστρα ALEA III της Βοστώνης, την Κρατική ορχήστρα Αθηνών, την Καμεράτα ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, την ορχήστρα των Χρωμάτων, την Εθνική Συμφωνική ορχήστρα και ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, την Δημοτική ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την ορχήστρα Πατρών, το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής, και πολλές άλλες ορχήστρες και σύνολα του εξωτερικού. Παράλληλα, η μουσική του έχει παιχτεί με μεγάλη επιτυχία ανά τον κόσμο: έχει στο ενεργητικό του τουλάχιστον πενήντα παγκόσμιες εκτελέσεις έργων του, καθώς επίσης παραγγελίες από κορυφαίους φορείς όπως το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Carnegie Hall της Νέας Υόρκης. Σήμερα είναι μόνιμος αρχιμουσικός της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων, διευθυντής του Μουσικού Τμήματος του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, καθηγητής διεύθυνσης ορχήστρας στο Hellenic American University, παραγωγός του Τρίτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών.

Στο Εργαστήρι διδάσκει:
Διεύθυνση μουσικών συνόλων

Λορέντα Ράμου

Σπούδασε πιάνο, Aνώτερα Θεωρητικά και Παιδαγωγική του πιάνου στο Εθνικό Ωδείο της Αθήνας, το Ωδείο της Boulogne-Billancourt, το Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris και το City University του Λονδίνου (Master in Performance Studies με διάκριση). Συμμετείχε σε σεμινάρια με τους Claude Helffer, Pierre-Laurent Aimard, Pierre Boulez, David Robertson και το Ensemble Intercontemporain, ενώ το 2009 ήταν υπότροφος του Ιδρύματος Fulbright στη Βοστώνη και τη Νέα Υόρκη. Είναι συνιδρύτρια του συνόλου «Παλμός» και ήταν επί σειρά ετών μέλος του Ελληνικού Συγκροτήματος Σύγχρονης Μουσικής υπό τη διεύθυνση του Θ. Αντωνίου. Έχει συνεργαστεί με τους συνθέτες Maurice Ohana, George Crumb και Mauricio Kagel και έχει δώσει ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου σε πολλες ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ (Concertgebouw Amsterdam, Tonhalle Düsseldorf, Munich Hochschule, TSAI Performance Center Boston κ.α.) Ηχογράφησε τη μουσική μπαλέτου για πιάνο του Νίκου Σκαλκώτα (BIS) και τα πιανιστικά έργα του Δημήτρη Δραγατάκη (ΝΑΧΟS), αποσπώντας εξαιρετικά εγκωμιαστικές κριτικές από το διεθνή μουσικό τύπο. Έχει επίσης ηχογραφήσει έργα για φαγκότο και πιάνο με τη φαγκοτίστα Stefanie Liedtke (Spektral) και 5 CDs μέ έργα Ελλήνων συνθετών. Επιμελήθηκε την Κριτική Έκδοση των πιανιστικών έργων του Δημήτρη Δραγατάκη. Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με την Ορχήστρα των Χρωμάτων και την Καμεράτα – Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών υπό τη διεύθυνση των Α. Μυράτ και Μ. Λογιάδη. Το ρεπερτόριό της εκτείνεται από τον Μπαχ και τον Μότσαρτ μέχρι τα happenings του κινήματος Fluxus και τα έργα με ηλεκτρονικά των τελευταίων ετών. Στα ρεσιτάλ της συνδυάζει συχνά συνθέσεις διαφορετικών εποχών γύρω από πρωτότυπα θέματα, ενώ οι δραστηριότητές της περιλαμβάνουν επίσης διαλέξεις, αρχειακή έρευνα και συγγραφή άρθρων, παραγγελίες έργων και παιδαγωγικές παρουσιάσεις. Το Νοέμβριο του 2009 έδωσε με ιδιαίτερη επιτυχία σειρά ρεσιτάλ σε πόλεις της Χιλής ως επίσημη συμμετοχή της Ελληνικής Πρεσβείας στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια της ανεξαρτησίας της χώρας.

Στο Εργαστήρι διδάσκει:
Το ρεπερτόριο για πιάνο του 20ού και 21ου αιώνα

Μαρία Σουρτζή – Χατζηδημητρίου

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο Χαλανδρίου και Αθηνών πιάνο, βιολί και ανώτερα θεωρητικά, καθώς και στο ωδείο Athenaeum (πτυχίο φούγκας με τον Παναγιώτη Αδάμ). Συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών της Βιέννης, στο τμήμα Μουσικής Θεωρίας (καθηγητές: I. Eröd, H. Fladt και D. Torkewitz), απ’ όπου αποφοίτησε το 2003 με διάκριση, αποσπώντας τον τίτλο Μagistra artium. Από το ίδιο Πανεπιστήμιο έλαβε το 2007 το διδακτορικό της δίπλωμα με διάκριση (επιβλέπων καθηγητής: D. Torkewitz). Έχει δώσει διαλέξεις και έχει κάνει παρουσιάσεις σε συνέδρια στην Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη) και το εξωτερικό (Βιέννη, Freiburg). Άρθρα της έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά, καθώς και σε συλλογικούς τόμους. Έχει γράψει τα βιβλία ANTON WEBERN. Εισαγωγή στο έργο του. Ανάλυση της Συμφωνίας op. 21 και του Κουαρτέτου εγχόρδων op. 28 και Große CDur-Sinfonie D 944 von Franz Schubert – Analyse und Unterrichtsentwurf (εκδ. GRIN). Εργάζεται στο Πειραματικό Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο Παλλήνης ως μόνιμη καθηγήτρια θεωρητικών.

Στο Εργαστήρι διδάσκει:
Ιστορία της Μουσικής Θεωρίας, στα πλαίσια του ΣΕΜ-101